VANLIGA FRÅGOR FAQ

Vanliga frågor FAQ

När är mina nya inlägg färdiga?

Dina ortopediska sulor som vi gör exakt för dina fötter är färdiga för användning direkt efter ditt första besök.


Kan jag lägga mina inlägg i alla typer av skor?

Ja om du har samma typ av skor så kommer det passa jättebra. Har du däremot total olika typer av skor som till exempel fotboll och klackskor så kan det vara bra att beställa flera par olika sulor exakt till skorna.


Hur länge håller mina inlägg?

Bästa verkan för skoinlägg är upp till 3 år. Material mässigt håller de längre men eftersom kroppen konstant anpassar sig gentemot exempelvis viktförändringar, eller nyfunnen motion så rekommenderar vi att man byter sulor regelbunden.


Behöver jag en remiss från läkaren eller vårdcentralen?
Du behöver ingen remiss för att få ortopediska skoinlägg direkt från oss. Du sparar mycket tid och få effektivare hjälp direkt istället för att ta den långa resan, genom vårdcentral, ortopedläkare, ibland röntgen och en kanske till och med en tveksam operation. Kom ihåg värktabletter har en väldig begränsad verkan för dina fötter pga låg blodcirkulation i fötter. Kom direkt in till oss för snabb och effektiv hjälp.


Vilka fotproblem löser inlägg från Ortotek?

En överlägsen majoritet mår kroppsligt bättre genom användning av våra inlägg. Skoinläggen kan så gott som eliminera smärtor i framfoten, hälen och behandlar hälsporre på ett effektivt sätt. Den stabiliserar dessutom hallux valgus, hammartår, plantarfacit, mm. 


Behöver jag operera mina fötter med hallux valgus?
Ortotek skoinlägg avlastar stortån direkt och justerar hälbenet, och är därmed effektivare än en operation förutom om det optiska ska prioriteras. Inlägg krävs efter operationen för att den inte ska komma tillbaka.


Jag har ont i knät, ryggen och nacken, hjälper era ortopediska skoinlägg?

Fötter är fundamentet till hela kroppen, när fötter har en felställning påverkas hela kroppen därmed negativt. Våra ortopediska skoinlägg bygger på att hälbenet och därmed foten hamnar i rätt position för din kropp och har en positiv påverkan för hela kroppen.


Ska jag ha Ortotek skoinlägg som förebyggande hjälpmedel?

Våra skoinlägg fungerar utmärkt i förebyggande syfte. Sannolikheten att vi belastar våra fötter exakt som det ska är väldigt liten. Med våra inlägg förebygger du skador som bl.a. artros, ryggskott, hälsporre, hammartår och halgus valgus.


Hur snabbt hjälper Ortotek skoinlägg vid smärta?

Skoinläggen kan lindra smärta så fort de placeras i dina skor. Vissa behöver upptill tre månader tills de märker förbättring. Den absoluta majoriteten märker förbättring inom tre veckor. 


Ska man ha en pelott på sina inlägg?

Vi på Ortotek avråder starkt användningen av pelotter i skoinlägg eftersom det rent av saknar framgångsrika forskningsresultat. Det finns mer forskning som visar problem med pelott än faktiska lösningar. Pelotten luftar inte upp framfoten men skapar egentligen bara mer tryck i metatarsal området i framfoten. Efter långa perioder med pelott har vissa fötter skapat förhårdnader och tom nervskador på flera ställen för att avlasta verkan av pelott. Kroppens försvarsmekanism verkar alltså emot denna typ av inläggsulor. Utöver detta påverkas hallux valgus negativt vilket är ännu en anledning till varför vi inte använder pelott.


Är Ortotek inlägg beprövad?

Våra inlägg har blivit beprövade och utvecklade i över 20 års tid. Varje år tillverkas över hundratusentals par inlägg med vår Jurtin medical skoinläggsystem med en absolut majoritet nöjda och lojala kunder. Undersökningen visar att 87% känner en stor förbättring, 11% en förbättring och 2% känner ingen skillnad.


Är er gratis fotundersökning förutsättningslös?
Det är alltid du som bestämmer hur du vill gå vidare efter vår fotundersökning. Vi är en av få aktörer som faktiskt tar foten i handen för att skapa en mänsklig diagnos efter just dina förutsättningar. Tycker du att våran analys tilltalar dig så skapar vi skoinlägg som placeras i dina skor direkt efter ditt besök. 


Har ni alltid öppet eller bokade tider?

Hos oss gäller bokade tider för att vi vill ha 100% fokus på våra kunder. Finner du inte en tid i vårt bokningssystem så är du alltid välkommen att ringa oss så hjälper vi dig vidare till en tid som passar dig.


Varför gipsar eller scannar ni inte längre?

Svaret är enkelt, i båda fall får man en kopia av ’’felet’’ som dessutom endast är en lokal lösning. Dessa ’’lösningar’’ skapar fortfarande obalans i andra delar av kroppen och är inte en helhetslösning. Våra inlägg är framtagna för att skapa ett naturligt hjälpmedel för din kropp och hjälper dig belasta dina fötter på ett korrekt vis. Mer information finns under frågor om pelott och fotundersökning. Vi jobbar med värme och vakuum teknik som ger en mycket skönare upplevelse än en kall spegel eller blött gips.


Ersätter min arbetsgivare eller sjukvårdsförsäkringen eran skoinlägg?

Fler och fler arbetsgivare ersätter ortopediska skoinlägg för att sjukskrivningar och övriga personalskostnader minskar med ortopediska skoinlägg. Samma gäller för de flesta försäkringsbolag som inser att ortopediska skoinlägg bidrar till en kostnadssänkning och ett friskare arbetsliv.